Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

54th Thessaloniki International Film Festival DAY 7


ΠΕΜΠΤΗ 7  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα χειρόγραφα δεν καίγονται του Μοχάμαντ Ρασούλοφ
TZON KAΣΣABETHΣ:          Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013 - 15:00
Βραβείο FIPRESCI (Ένα Κάποιο Βλέμμα) – Φεστιβάλ Καννών 2013


Ο Κασρά είναι ένας Ιρανός συγγραφέας που καταφέρνει να καταγράψει τα απομνημονεύματά του, παρότι βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την υπηρεσία ασφαλείας. Οι ιστορίες του αναφέρονται στον καιρό που πέρασε στη φυλακή ως πολιτικός κρατούμενος, όπως και με διαφορετικά γεγονότα της ζωής του ως διανοουμένου στο Ιράν. Έχει προετοιμάσει το έδαφος για να εκδώσει αυτά τα γραπτά κι ετοιμάζεται να φύγει από τη χώρα. Όμως κάποιοι στο μηχανισμό της υπηρεσίας ασφαλείας καταφέρνουν να ξεσκεπάσουν τα σχέδια του Κασρά. Θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τα χειρόγραφά του.( Λόγω της λογοκρισίας στο Ιράν και για λόγους ασφαλείας του συνεργείου και του καστ, τα ονόματά τους δεν αναφέρονται στα ζενερίκ της ταινίας.)


Αιθέριες γυναίκες των Μάρι του λιβαδιού του  Αλεξέι Φεντορτσένκο
TZON KAΣΣABETHΣ:          Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013 - 17:30
TZON KAΣΣABETHΣ:          Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 - 15:00
Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών – GoEast Festival 2013, Germany
Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, Βραβείο Γκορίν Καλύτερου Σεναρίου – Kinotavr FF 2013, Russia
Μεγάλο Βραβείο – New Horizons IFF 2013, Poland


Οι Μάρι είναι ρωσική εθνοτική ομάδα φινλανδοουγγρικής καταγωγής. Ζουν στις όχθες του Βόλγα στη δυτική Ρωσία και εξακολουθούν να τηρούν τα παγανιστικά έθιμα των προγόνων τους. Η ταινία αποτελείται από είκοσι εννέα βινιέτες που εστιάζουν στην ερωτική ζωή μιας ομάδας γυναικών Μάρι και που ζωντανεύουν έναν ιδιαίτερο κόσμο μαγικού ρεαλισμού, όπου η θηλυκή γονιμότητα, η ομορφιά και η ευτυχία είναι οι κινητήριες δυνάμεις κι όπου η ζωή της γυναίκας ορίζεται από δοξασίες – από τη μυρωδιά που θα της επιβεβαιώσει ότι ο άντρας της την απατά, έως το μανιτάρι φαλλικού σχήματος που θα τη βοηθήσει να διαλέξει τον ιδανικό σύζυγο.





Χάλια μαλλί της  Μαριάνα Ρονδόν
OΛYMΠION:   Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013 - 18:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA:      Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013 - 17:30
Χρυσό Κοχύλι, Βραβείο SIGNIS, Βραβείο Σεμπαστιάν – San Sebastián FF, Spain


O Τζούνιορ, ένα όμορφο 9χρονο αγόρι με μπούκλες, θέλει διακαώς να ισιώσει τα μαλλιά του: το όνειρό του να μοιάσει με μακρυμάλλη τροβαδούρο τού έχει γίνει εμμονή. Η Μάρτα, η μητέρα του, εξαντλημένη από την έλλειψη σταθερής εργασίας και το γεγονός ότι μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, ανησυχεί μήπως η συμπεριφορά του υποδηλώνει ομοφυλοφιλία. Ο Τζούνιορ είναι παγιδευμένος ανάμεσα στο θυμό της μητέρας του και την απόλυτη αποδοχή της γιαγιάς του. Και οι δύο γυναίκες επιβαρύνουν με ακραίες συμπεριφορές την –ούτως ή άλλως πολύπλοκη– διαδικασία μέσα απ’ την οποία ο Τζούνιορ θ’ ανακαλύψει τον εαυτό του, φορτώνοντάς με τύψεις. Γυρισμένη στις αχανείς εργατικές πολυκατοικίες του Καράκας –ένα σκληρό ταμπλό από χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες ιστορίες–, η ταινία είναι αδιάλλακτα ρεαλιστική, αλλά και τρυφερή προς τους πρωταγωνιστές της. Απέριττη στην εκτέλεσή της, απεικονίζει μοναδικούς, ολοκληρωμένους χαρακτήρες και διακρίνεται από μια συγκινητική και σπάνια ανθρωπιά.

Η εποχή των ψευδαισθήσεων  του Σβετοζάρ Ριστόφσκι
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013 - 18:00
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013 - 15:30
Μεγάλο Βραβείο  – Tokyo IFF 2004, Japan
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας  – Anchorage IFF 2005, USA
Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντεμπούτου  – Zlin IFF 2005, Czech Republic
Ειδική Μνεία  – Avanca IFF 2006, Portugal


Εμπνευσμένη από την ταινία του Ταρκόφσκι Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν, η ταινία αφηγείται την τραγική ιστορία ενός μαθητή που οδηγείται στη βία και την εκδίκηση όταν του στερούν την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ζώντας μέσα σ’ ένα διαλυμένο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, ο 12χρονος Μάρκο εναποθέτει τις ελπίδες του στη συμμετοχή του σ’ έναν διαγωνισμό ποίησης που του προτείνει ο δάσκαλός του. Όταν όμως ο ίδιος ο δάσκαλος τον προδίδει και οι καταστάσεις γύρω του χειροτερεύουν, ο Μάρκο θα πάρει την τύχη στα χέρια του, κάνοντας πράξη τα μαθήματα που του δίδαξε ένας μοναχικός τυχοδιώκτης..



Η Αφροδίτη με τη γούνα του Ρομάν Πολάνσκι
OΛYMΠION:   Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013 - 20:30


Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Αμερικανού Ντέιβιντ Αϊβς, ο οποίος στηρίχτηκε στο μυθιστόρημα του Λεοπόλδου φον Ζάχερ-Μάζοχ. Η ερωτική δύναμη, ο σαδομαζοχισμός και οι «Βάκχες» αναμιγνύονται με μουσικά μοτίβα από μπουζούκι και μπαγλαμά σε μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον διάσημο, ελληνικής καταγωγής, συνθέτη Αλεξάντερ Ντεσπλά. Η δράση εξελίσσεται σε ένα άδειο θέατρο, όπου κάνει οντισιόν ο σκηνοθέτης (Ματιέ Αμαλρίκ) με μια ηθοποιό (Εμανουέλ Σενιέ) προκειμένου να υποδυθεί την Αφροδίτη. Τα ερωτικά παιχνίδια υποταγής και δύναμης ανάμεσά τους αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, σε μια φεμινιστική ταινία, η οποία διακρίνεται από χιούμορ, ερωτισμό και το ρεσιτάλ ερμηνείας των δύο πρωταγωνιστών. Στην τελευταία σκηνή ακούγονται αποσπάσματα από τις «Βάκχες» από το πρωτότυπο κείμενο. Είναι η πρώτη ταινία που ο Πολάνσκι γυρίζει με δύο μόνο ηθοποιούς -εκτός από το «Μαχαίρι στο νερό» που έπαιζαν τρεις-, γεγονός που τον «ιντριγκάρισε», όπως ο ίδιος έχει πει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: