Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

54th Thessaloniki International Film Festival DAY 6


ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Βίος μακρύς κι ανθόσπαρτος
του  Μπόρις Χλέμπνικοφ
ΦPINTA ΛIAΠΠA:      Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 - 20:30
TΩNIA MAPKETAKH:          Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 - 17:15



Ο Σάσα, ένας νεαρός αγρότης, βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας, ευτυχισμένης ζωής. Το κράτος αγοράζει γη από μικροκτηματίες. Για τον Σάσα, αυτή είναι η ευκαιρία για να ξεφύγει από την πατατοφυτεία, που τον έχει πια κουράσει, και να επιστρέψει στην πόλη, παίρνοντας μαζί και την αγαπημένη του Άννα, υπάλληλο στο τοπικό παράρτημα της κτηματικής υπηρεσίας. Ωστόσο, μόλις κλείνει η συμφωνία και η φάρμα είναι καταδικασμένη, οι ντόπιοι χωρικοί ξαφνικά ξεσηκώνονται. Πείθουν τον Σάσα, το «αφεντικό», να τους βοηθήσει και να σώσει τη φάρμα – τον μόνο τρόπο για να επιβιώσει το χωριό. Ο Σάσα συγκινείται από την προθυμία των χωρικών να τον αναδείξουν σε τοπικό ηγέτη και σύμβολο αγάπης κι ελπίδας, και βάζει τα δυνατά του να τους βοηθήσει. Αλλά όταν βάζει φρένο στη μεταβίβαση της φάρμας στο κράτος, οι αρχές θεωρούν αυτήν του την κίνηση σύμπτωμα σχιζοφρένειας, ενώ η φιλενάδα του την εκλαμβάνει ως άρνηση να ζήσει στην πόλη μαζί της. Ο Σάσα βρίσκεται μπλεγμένος σε μια μάχη που δεν είναι δική του, σ’ ένα δίχτυ πάθους, τιμής και μη αναστρέψιμων πράξεων.

Σκληρή νύχτα της Πίργιο Χονκασάλο
TΩNIA MAPKETAKH:          Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 - 22:00
TZON KAΣΣABETHΣ:          Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 20:15


Μια ονειρική οδύσσεια στο Ελσίνκι στη διάρκεια μιας νύχτας. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο 14χρονος Σίμος, ακόμα ψάχνει τον εαυτό του και την ικανότητα να προφυλάσσεται από το περιβάλλον του. Ο Σίμος κι ο αδελφός του, Ιλκα, είναι γιοι μιας αβοήθητης, απρόβλεπτης ανύπαντρης μητέρας. Το σπίτι τους –ένα χάος–, βρίσκεται στην καρδιά μιας εργατικής συνοικίας του Ελσίνκι. Ο Ίλκα έχει μόνο μια μέρα για να χαρεί την ελευθερία του προτού μπει στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Η μητέρα πείθει τον Σίμο να περάσει τη νύχτα μαζί με τον αδελφό του. Κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας που περνούν τριγυρνώντας στο Ελσίνκι, τα αδέλφια γίνονται μάρτυρες περιστατικών που θα προτιμούσαν να μην είχαν δει. Ο ευαίσθητος Σίμος δεν έχει τα εφόδια να χειριστεί τα όσα βλέπει ή να κοροϊδέψει τον εαυτό του – βλέπει τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως είναι. Στο τέλος, μια τυχαία συνάντηση μ’ έναν φωτογράφο, που έχει βλέψεις που δεν ερμηνεύει σωστά ο Σίμο, τον βυθίζει σε τυφλό φόβο. Στον πανικό και στη βία που θ’ακολουθήσουν, ο Σίμος θα βρει την ταυτότητά του, το αληθινό του πρόσωπο.


Ο Αλί με τα γαλάζια μάτια του  Κλάουντιο Τζοβανέζ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 - 22:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 17:45
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Καλύτερης Πρώτης ή Δεύτερης Ταινίας – Rome IFF 2012, Italy
Βραβείο Ζαν Καρμέ Kαλύτερου Hθοποιού – The European First Film Festival οf Angers 2013, France


Ο Ναντέρ κι ο Στέφανο: ο ένας είναι Αιγύπτιος αλλά γεννήθηκε στη Ρώμη, ο άλλος είναι Ιταλός κι είναι ο καλύτερός του φίλος. Η φιλενάδα του Ναντέρ είναι κι αυτή Ιταλίδα, κι αυτός είναι ο λόγος που οι γονείς του είναι αντίθετοι σ’ αυτόν τον έρωτα. Μια εβδομάδα στη ζωή ενός εφήβου που προσπαθεί να εναντιωθεί στις αρχές της οικογένειάς του. Τηρώντας μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στην ιταλική και την αραβική του ταυτότητα, ο Ναντέρ, θαραλλέος κι ερωτευμένος, θα πρέπει να υποφέρει τη μοναξιά, τους δρόμους, το κρύο, την πείνα, το φόβο και την απώλεια της φιλίας, προκειμένου να ξαναβρεί την ταυτότητά του.



Ραγισμένα όνειρα του  Φέλιξ φαν Γρούνινγεν
OΛYMΠION:   Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 - 23:00
TZON KAΣΣABETHΣ:          Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013 -19.30


Η Ελίζ κι ο Ντιντιέ είναι μαζί εδώ και επτά χρόνια γεμάτα πάθος. Όταν η μικρή τους κόρη, Μεϊμπέλ, έρχεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή ασθένεια, όλα τα σημεία καμπής στην έντονη σχέση τους περνούν ξανά μπροστά απ’ τα μάτια τους. Θυμούνται τον κεραυνοβόλο έρωτά τους, το φλερτ και το πάθος, την πιο στενή επαφή μέσα από την μπάντα τους μπλούγκρας μουσικής, την τολμηρή απόφαση να παντρευτούν, την απρόσμενη εγκυμοσύνη και, τέλος, τη χαρά του να είσαι γονιός μετά τη γέννηση της πανέμορφης Μεϊμπέλ. Ένας τέλειος κύκλος ευτυχίας γι’ αυτό το τόσο αντισυμβατικό ζευγάρι. Καθώς όμως το άγχος και η θλίψη γύρω από τη θεραπεία της Μεϊμπέλ εντείνονται, ο Ντιντιέ κι η Ελίζ αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Παλεύουν μαζί για το παιδί τους, ελπίζοντας πως η αγάπη δεν θα τους εγκαταλείψει τώρα που τόσο την έχουν ανάγκη. Η αγάπη μπορεί να νικήσει τη μοίρα, αλλά όχι πάντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: