Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

17th Thessaloniki Documentary Festival day 6


Τετάρτη 18 Μαρτίου 


PAVLOS ZANNAS: Τετάρτη,  15:00
Ικαρία του Arnaud Gaillard

Θυμίζοντας, μεταφορικά, την πτώση του Ίκαρου, το νησί της Ικαρίας είναι το συμβολικό σκηνικό όπου καταρρέουν οι ιδέες περί ευημερίας της Ευρώπης, καθώς η λιτότητα κάνει το μέλλον των κατοίκων της νότιας Ευρώπης να μοιάζει ζοφερό. Σ’ αυτό το πλαίσιο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής οπισθοδρόμησης, μια νέα γενιά γιατρών και καθηγητών, των οποίων η αισιοδοξία αντικαθιστά την απόγνωση, ζει με την καθημερινότητά της, που εμφορείται από δεσμεύσεις, χαμόγελα, δύναμη και αξιοπρέπεια. Παρά το κλίμα αβεβαιότητας, ο καθένας τους προσαρμόζεται στο μέλλον με φιλοσοφικό τρόπο. Η Ικαρία εν μέσω κρίσης αποτελεί μια αφορμή για να ξανασκεφτούμε την κοινωνία, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να σκεφτούμε ήδη πιθανές αλλαγές. Το να φανταζόμαστε ορίζοντες σημαίνει πως ζούμε.

JOHN CASSAVETES: Τετάρτη,  20:00
Every Face Ηas a Name του Μagnus Gertten
Βραβείο «Angelos» της Σουηδικής Εκκλησίας



Πώς είναι να συλλαμβάνεσαι σε καιρό πολέμου και να σε περνούν για κατάσκοπο; Πώς είναι να ζεις έξι χρόνια κρυμμένος και ντυμένος σαν κορίτσι, ενώ είσαι αγοράκι; Τι συμβαίνει όταν έχεις ζήσει τόσο αποτρόπαια πράγματα που προσπαθείς να απωθήσεις τις μνήμες σου; Στο Κάθε πρόσωπο έχει όνομα, η Έλσι, ο Μπέρναρντ, η Νέριτ κι άλλοι επιζώντες του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου αφηγούνται τις ιστορίες τους καθώς ανακαλύπτουν ξανά τους εαυτούς τους σε αρχειακό υλικό που γυρίστηκε στις 28 Απριλίου 1945: την ημέρα που απελευθερώθηκαν τελικά από τα γερμανικά στρατόπεδα. Στο υλικό αρχείου είναι ανώνυμα πρόσωπα μέσα σε μεγάλα πλήθη προσφύγων. Ωστόσο, όλοι τους έχουν όνομα. Κι όλοι τους έχουν μια ιστορία να πουν. Ιστορίες για την απόδραση, την επιβίωση και το νέο ξεκίνημα στη ζωή. Σαν τις ιστορίες που ακούμε για τους πρόσφυγες σήμερα στην Ευρώπη.


OLYMPION: Τετάρτη,  20:30
Κάτι καλύτερο θα έρθει της Hanna Polak
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – IDFA 2014, The Netherlands

Η ενδεκάχρονη Γιούλα ζει σ’ ένα από τα πιο ζοφερά σημεία του πλανήτη: στη Σβάλκα, τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης, 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μόσχας. Περικυκλωμένη από συρματοπλέγματα και φρουρούς, η περιοχή βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση ώστε να μην καταφέρουν να μπουν μέσα τυχόν παρείσακτοι. Αλλά στο σκουπιδότοπο ζει μια ομάδα ανθρώπων, σε μια μικρή κοινωνία χωρίς νόμους. Αυτοί οι άνθρωποι απαρτίζουν την οικογένεια της Γιούλα· εκεί ζει τη ζωή της, κι από εκεί θ’ ανθίσει το μέλλον της.

JOHN CASSAVETES: Τετάρτη,22:30
Οι Ανθρωπιστές του Maximilian Haslberger

Βραβείο «Πρώτα βήματα», Ειδική Μνεία της Επιτροπής – DokLeipzig Young Cinema 2014,
Germany
«Βάλε τον εαυτό σου στη θέση μου»: παράλληλες στιγμές αυτοδιάθεσης μέσα από τη σεξουαλικότητα. Δύο άνθρωποι με διαφορετικού είδος αναπηρίες, ο Γιόχεν και ο Σβεν, ζουν ο καθένας ξεχωριστά στη δική του ετεροτοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: