Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

17th Thessaloniki Documentary Festival day 5


Τρίτη 17 Μαρτίου 


JOHN CASSAVETES: Τρίτη, 20:00
Θα πέσει η νύχτα  του Αντρέ Σίνγκερ
Εύφημος Μνεία της Ειδικής Επιτροπής – Sheffield Doc/Fest June 2014, UK
Ειδική Μνεία – Jerusalem FF 2014, Israel


Η ιστορία της απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ναζί. Μέσα από τη χρήση εξαιρετικού αρχειακού υλικού και μαρτυριών από τους επιζώντες, αλλά και τους απελευθερωτές, η ταινία μιλά για τις απόπειρες τεκμηρίωσης των σχεδόν απίστευτων σκηνών με τις οποίες ήρθαν οι Σύμμαχοι αντιμέτωποι κατά την απελευθέρωση. Η ταινία καταγράφει πώς μια ομάδα από κορυφαίους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ο Σίντνεϊ Μπέρνσταϊν, ο Ρίτσαρντ Κρόσμαν και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια ταινία που θα παρείχε αδιάψευστα στοιχεία για όσα ανακάλυψαν οι Σύμμαχοι. Κάθε νέα γενιά δικαιούται να έχει πρόσβαση σ’ αυτές τις αποδείξεις.

TONIA MARKETAKI: Τρίτη, 22:30
Σ' αγαπώ. Ελογοκρίθη! του Φώτη Συμεωνίδη


Ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Τόλης Νικηφόρου αναλογίζεται την καταγωγή του και υμνεί τη γενέθλια πόλη. Ποτέ το ψέμα δεν προσκύνησε, ποτέ την ποίηση δεν εγκατέλειψε. Μ’ ένα παιδικό πρόσωπο κολλημένο στο τζάμι, αρνείται να αποδεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό. Αδειάζει ένα τσουβάλι ζωγραφιές στα πόδια μας. Η ποίησή του αποκαλύπτει τη δυνατότητα μιας άλλης πραγματικότητας. Αν πιστεύουμε στα θαύματα, ας βαδίσουμε με επίγνωση στον δικό του... προορισμό του ονείρου:
θα ξαναγεννηθούμε σε μιαν άλλη χώρα
θ' ανακαλύψουμε και πάλι τις πρώτες λέξεις
και θα προφέρουμε περήφανα
κάθε ελάχιστο αυτονόητο
στη γνώση μάταια θ' αναζητήσουμε τον κόσμο

PAVLOS ZANNAS: Τρίτη,  22:30
Ήχοι της ψυχής του Ρομπέν Ντιμέ
Βόρεια Ρωσία, Σιβηρία, χειμώνας του 2013.

Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι μόνοι, αλλά ούτε θα λέγαμε πως είναι μέρος της κοινωνίας.
Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι παράνομοι, αλλά ούτε θα λέγαμε πως είναι νομότυποι.
Δεν μπορούμε να πούμε πως δεν αγαπούν τη ζωή τους.
Ένα ταξίδι από τη Μόσχα στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ «Cinetrain»...


STAVROS TORNES: Τρίτη,  23:00
Είμαστε δημοσιογράφοι    του Ahmad Jalali Farahani


Ένα ντοκιμαντέρ για τις δύσκολες συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Ιρανοί δημοσιογράφοι εντός κι εκτός της χώρας τους, το οποίο βασίζεται στην προσωπική ιστορία του σκηνοθέτη. Η ταινία αποκαλύπτει τη γυμνή αλήθεια, όχι μόνο για τον προσωπικό πόνο και τα δεινά που υπέφερε ο Αχμάντ στον αδιάκοπο αγώνα του για την ελευθερία της έκφρασης, αλλά επίσης και για τη συμφορά που βρήκε πολλούς Ιρανούς δημοσιογράφους οι οποίοι έχασαν τον επιούσιο όταν οι εφημερίδες στις οποίες δούλευαν απαγορεύτηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: