Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

17th Thessaloniki Documentary Festival day 3


Κυριακή 15 Μαρτίου 

OLYMPION:Κυριακή, 12:00 το μεσημέρι
Αγάπα τη φύση σου  της Sylvie Rokab
Μουσική:         Francois-Paul Aiche
Αφήγηση:        Liam Neeson
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Indie Spirit FF 2014, USA
Βραβείο Εξαιρετικού Επιτεύγματος, Ανθρωπιστικό Βραβείο, IndieFEST Film Awards 2014, USA
Βραβεία Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, Φωτογραφίας και Ταλέντου στην Αφήγηση (Λίαμ Νίσον) – Accolade Competition 2014, USA
Εικόνες που μαγεύουν, καθηλώνουν, αλλά και αποκαλύπτουν με τρόπο αφοπλιστικό τις επιπτώσεις της αποξένωσης του σύγχρονου ανθρώπου από τον φυσικό κόσμο και την ανάγκη επανασύνδεσής του με αυτόν. Όπως μας αφηγείται ο Λίαμ Νίσον, σε μια περίοδο στην οποία η ανθρώπινη επέμβαση απειλεί τόσο το περιβάλλον όσο κι εμάς τους ίδιους, η επαφή με τη φύση μοιάζει να είναι ο μόνος δρόμος προς μία νέα, εξελιγμένη εποχή.

PAVLOS ZANNAS: Κυριακή, 17:30
On.Off.  από την  Ομάδα Ντοκιμαντέρ Animart 2014
«Στο χωριό, στο Μονοδένδρι», έξι κάτοικοι του χωριού, καθώς και ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, παρατηρώντας το φυσικό φως που αναβοσβήνει τις καλοκαιρινές νύχτες, μιλούν για τις αναμνήσεις τους, τον έρωτα, το θάνατο και την ελπίδα. Μέσα από τους νόμους της φύσης εξελίσσονται αλληγορικά οι ιστορίες των πρωταγωνιστών. Ιστορίες με παιδικά παιχνίδια, τραγούδια ή απλά μια απορία που πάντα παραμένει: «Μα από πού αυτό το φως;»

FRIDA LIAPPA: Κυριακή,18:00
Απλά φάτο: μια ιστορία για τη σπατάλη της τροφής  του Γκραντ Μπόλντουιν
Βραβείο Κοινού – CPh:Dox 2014, Denmark
Βραβείο «Impact» – Vancouver IFF 2014, Canada
Βραβείο Νέου Καναδού Σκηνοθέτη – Hot Docs 2014, Canada
Βραβείο «People’s Choice» – Calgary IFF 2014, Canada
Καλύτερο Καναδικό Ντοκιμαντέρ – Edmonton IFF 2014, Canada
Καλύτερη Καναδική Μεγάλου Μήκους Ταινία – Planet in Focus FF 2014, Canada

Όλοι μας αγαπάμε το φαγητό. Πώς λοιπόν καταλήγουμε να πετάμε σχεδόν το μισό στα σκουπίδια; Οι σκηνοθέτες και λάτρεις του φαγητού Τζεν και Γκραντ εμβαθύνουν στο ζήτημα των τροφικών αποβλήτων – από το αγρόκτημα στη λιανική αγορά, κι από κει στα έγκατα του ψυγείου μας. Αφού παίρνουν μια ιδέα των φαγώσιμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που πετιούνται κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική, αποφασίζουν να κόψουν τα ψώνια και να ζήσουν για έξι μήνες μόνο με φαγητό απ’ τα σκουπίδια. Εξετάζοντας τη συστημική μας εμμονή με τις ημερομηνίες λήξης, τα τέλεια οπωρολαχανικά και το μέγεθος των μερίδων, η ταινία είναι χορταστικά ψυχαγωγική και πραγματικά σοκαριστική.

TONIA MARKETAKI: Κυριακή,19:45
Με λένε Κούμπα της  Όσε Σβένχαϊμ Ντρίβενες
Χρυσός Φοίνικας – Tromsø IFF 2015, Norway
Όταν η οικογενειακή τους επιχείρηση χρεοκοπεί, οι γονείς του 12χρονου Κούμπα και του 8χρονου Μίκολαϊ αναγκάζονται να φύγουν από την Πολωνία για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Ο Κούμπα και ο Μίκολαϊ μένουν πίσω ώσπου να βρουν οι γονείς τους μια λύση στα προβλήματά τους. Ο Κούμπα αποδεικνύεται ένας μεγάλος αδελφός γεμάτος υπευθυνότητα. Μαγειρεύει, παίρνει τον αδελφό του από το σχολείο και φροντίζει να πηγαίνουν για ύπνο νωρίς. Αλλά ο καιρός περνά και οι ευθύνες στο σπίτι αυξάνονται. Όταν μιλάει στο τηλέφωνο με τη μητέρα του που είναι στη Βιέννη, αυτή του υπόσχεται πως σύντομα θα ξανασμίξουν, αλλά ο Κούμπα αρχίζει ν’ αμφισβητεί τις υποσχέσεις της. Η ιστορία του Κούμπα είναι και η ιστορία της Ευρώπης σήμερα. Εκτιμάται πως υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρω-ορφανά στην Ανατολική Ευρώπη, εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους, οι οποίοι αναγκάζονται να φύγουν στην Κεντρική Ευρώπη για να βρουν δουλειά. Το Με λένε Κούμπα είναι μια τρυφερή ταινία για το ανθρώπινο κόστος της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων, ιδωμένη από τη σκοπιά ενός παιδιού.

FRIDA LIAPPA:Κυριακή, 20:30
Καλιαρντά της  Πάολα Ρεβενιώτη


H Πάολα Ρεβενιώτη και η κινηματογραφική ομάδα Paola Team Documentaries παρουσιάζουν το πρώτο τους μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα τα Καλιαρντά, την κρυφή γλώσσα των ομοφυλόφιλων της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’40 μέχρι την αρχή της μεταπολίτευσης.
Νανά  της Λάρα Κρίστεν
Μοντάζ:          Ίρις Κατσούλα
Μουσική:         Δημήτρης Βέττας
Το ντοκιμαντέρ Νανά είναι το πορτρέτο μιας εβδομηντάχρονης τρανς γυναίκας που ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός αφήγησης, παρατήρησης και προσωπικού της αρχειακού υλικού δίνει μια εικόνα του πολυτάραχου παρελθόντος της, αλλά και της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην ελληνική πραγματικότητα.


OLYMPION:Κυριακή, 23:00
Άφαντος του  Άλεξ Μοράτο
Παγκόσμια πρεμιέρα
Μέσα σε 8 λεπτά ο Ματ Σμιθ, εξομολογείται την πρώτη του σχέση με άνδρα και το τραγικό τέλος της στη συντηρητική επαρχία που ζεί. Αυτό το δυνατό πορτρέτο εξετάζει τις δυσκολίες του να είσαι gay στην αμερικανική επαρχία, τη δύναμη που απαιτείται για να ξεπεράσεις τον βαθύ προσωπικό πόνο, καθώς και την ανάγκη για  αποδοχή.





Δεν υπάρχουν σχόλια: