Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

17th Thessaloniki Documentary Festival day 4


Δευτέρα 16 Μαρτίου 

TONIA MARKETAKI: Δευτέρα, 16:00
Ακολουθώντας το ταξίδι της Σίρα: Μια ελληνοεβραϊκή οδύσσεια των  Κάρολ Γκόρντον, & Νάταλι Κάνινχαμ
Παγκόσμια πρεμιέρα.

Περισσότεροι από 60 χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά αυτή η τραγική ιστορία παραμένει σχετικώς άγνωστη. Το ρηξικέλευθο αυτό ντοκιμαντέρ περιέχει συνεντεύξεις με τους Ελληνοεβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, επιζώντες δεύτερης και τρίτης γενιάς, καθώς και μέλη της κοινότητας που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις και την κουλτούρα τους. Οι σκηνοθέτιδες Κάρολ Γκόρντον και Νάταλι Κάνινχαμ εξερευνούν την ιστορία των πάλαι ποτέ ακμαίων κοινοτήτων των Εβραίων στην Ελλάδα και των σημερινών κοινοτήτων που είναι αποφασισμένες να επιβιώσουν.

OLYMPION: Δευτέρα, 18:00
Ποιος άρπαξε τον Τζόνι; Tvn Ντέιβιντ Μπέιλινσον, Σούκι Χόλι & Μάικλ Γκαλίνσκι
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Chicago Underground FF 2014, USA
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής –Newport Beach FF 2014, USA
Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Brooklyn FF 2014, USA


Η επανεξέταση μιας διαβόητης υπόθεσης, που έμεινε στον πάγο για περισσότερα από τριάντα χρόνια: της υπόθεσης Τζόνι Γκος, ενός αγοριού που μοίραζε εφημερίδες στην Άιοβα, που ήταν και η πρώτη περίπτωση εξαφάνισης παιδιού που δημοσιοποιήθηκε στις χάρτινες συσκευασίες γάλακτος. Η ταινία εστιάζει στη μητέρα του Τζόνι, Νορίν Γκος, και στον ασταμάτητο αγώνα της να μάθει την αλήθεια για το τι συνέβη στον γιο της. Στην πορεία, υπήρξαν μυστηριώδεις περιπτώσεις ανθρώπων που ισχυρίζονταν πως είδαν τον Τζόνι, αλλόκοτες αποκαλύψεις, καθώς και μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μ’ έναν άνδρα που υποστηρίζει πως βοήθησε στην απαγωγή του Τζόνι. Η ταινία αποτυπώνει την ατέρμονη ίντριγκα που περιβάλλει την πιο συναρπαστική υπόθεση αγνοούμενου στην ιστορία των ΗΠΑ.


JOHN CASSAVETES: Δευτέρα, 20:00
Σχετικά με τη Σούζαν Σόνταγκ της  Νάνσι Κέιτς
Ειδική Μνεία της Επιτροπής – Tribeca FF 2014, USA



Μια εκ των ένδον, υπαινικτική έρευνα στη ζωή μιας από τις πιο επιδραστικές και προκλητικές στοχαστικές φωνές του 20ού αιώνα. Παθιασμένη και γοητευτικά ευθαρσής σ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Σούζαν Σόνταγκ εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές, πολιτικές και φεμινιστικές φιγούρες της γενιάς της. Το ντοκιμαντέρ διερευνά τη ζωή της Σόνταγκ μέσα από αρχειακό υλικό, εξιστορήσεις φίλων, συγγενών, συναδέλφων, εραστών και ερωμένων, αλλά και μέσα από τα δικά της λόγια, τα οποία διαβάζει η Πατρίσια Κλάρκσον. Από το πρώιμο πάθος της με τα βιβλία έως την πρώτη της εμπειρία σε γκέι μπαρ, κι από τον πρώτο της γάμο έως την τελευταία της ερωτική σχέση, η ταινία συνιστά μια συναρπαστική ματιά σε μια αξεπέραστη συγγραφέα και κριτικό του πολιτισμού, της οποίας τα γραπτά με θέμα τη φωτογραφία, τον πόλεμο, την ασθένεια και την τρομοκρατία εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά.

STAVROS TORNES: Δευτέρα, 20:30
Αυτοί που νιώθουν τη φωτιά να καίει του  Μόρχαν Κνίμπε


Η ταινία αναπαριστά, με μια αντισυμβατική, ποιητική φόρμα, ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα: την απελπιστική κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην άκρη της Ευρώπης. Καθώς μια ομάδα προσφύγων προσπαθεί να μπει παράνομα στην Ευρώπη πάνω σε μια βάρκα, μια καταιγίδα ξεσπά ξαφνικά και ακολουθεί πανδαιμόνιο όταν ένας γέρος άνδρας πέφτει στη θάλασσα. Η συνείδησή του γλιστρά σε μια άλλη διάσταση: σ’ έναν τόπο σκοτεινό, γεμάτο πα- ραισθήσεις. Σπρωγμένη από μια μυστηριώδη δύναμη κι αναζητώντας απελπισμένα τους αγαπημένους του, η ψυχή του ταξιδεύει στην καθημερινότητα πολλών προσφύγων που έχουν ναυαγήσει στα σύνορα του φερόμενου ως Παραδείσου: της Ευρώπης. Το πνεύμα του γέρου άνδρα βλέπει ανθρώπους στο δρόμο να τους κυνηγούν σαν τα σκυλιά, ακολουθεί έναν παράνομο εργάτη και μια ναρκομανή μητέρα, και γλιστρά μέσα στα κατάμεστα καταφύγια μεταναστών. Καθώς περιπλανιέται μετέωρος, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ο γέρος αναρωτιέται ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής του.

PAVLOS ZANNAS: Δευτέρα, 22:30
Πνεύμα Βερολίνου  της Κόρντουλα Χίλντεμπραντ


Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του στον κόσμο των άσραμ, ο νεαρός ηθοποιός Στέφαν,  αναζητά τη φώτιση και την εσωτερική γαλήνη στα πνευματικά στέκια του Βερολίνου. των κέντρων διαλογισμού και των λοιπών κοινοτήτων, γνωρίζει τη Σιμόνε, μια όμορφη δασκάλα της γιόγκα, την οποία ερωτεύεται. Ωστόσο, σύντομα μοιάζει πελαγωμένος στην πληθώρα των επιλογών που του προσφέρονται για να διαφωτιστεί και να αφυπνιστεί πνευματικά. Καθώς τρέχει από τη μία εκδήλωση στην άλλη, το ερώτημα παραμένει: Άραγε θα βρει ποτέ την εσωτερική γαλήνη και την αληθινή αγάπη;



Δεν υπάρχουν σχόλια: