Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

37 International Film Festival Rotterdam


Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008
THE AWARDS

Οι νικητές του φετινου 37ου Φεστιβαλ του Ρόττερνταμ στην αναμνηστική τους φωτογραφία.


Τα βραβεία μοιράστηκαν οι :
Aditya Assarat για την ταινία "Wonderful Town" απο την Thailand,
Wonderful Town του Aditya Assarat Ταιλάνδη 2007

Τρία χρόνια μετα το τσουνάμι,στην Ταιλάνδη, η ερημιά και η εγκαταλειψη του περιβάλλοντος και του χωριού μέσα από τις ζωές των ηρώων, σε πλήρη αντίστιξη με τα σχέδια και τη ζωή ενός αρχιτέκτονα που ήρθε για να τα...φτιάξει.
Liew Seng Tat για την ταινία"Flower In The Pocket" από την Malaysia,
Flower in the Pocket Liew Seng Tat Μαλαισία 2007

Ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα σκηνοθετικής γραφής αυτού που έχει ονομαστεί « Νέο Κύμα» του Μαλαισιανού κινηματογράφου και βάση έχει το σινεμα των «πενιχρών μέσων» . Ταινία μικρού προϋπολογισμού αλλά μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, περιγράφει την ιστορία δυο παιδιών, ορφανών από μητέρα και με ένα πατέρα που ουσιαστικά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά , ώσπου κάποια στιγμή, αντιλαμβάνεται το σημαντικό της παρουσίας τους στην ουσία της δικής του ζωής. Απλό κι ανθρώπινο, συναισθηματικά φορτισμένο σινεμά από τη Μαλαισία.
Omar Shargawi για την ταινία "Go With Peace Jamil "απο την Denmark.
Η ταινία του Omar Shargawi ηταν στα φαβορι απο την πρωτη μερα προβολής της και με την ευκαιρία αναρτούμε καποιες φωτογραφιες απο το δειπνο που ειχε η Seven Films με τους συντελεστές της
O Γιάννης Δρέπας Acquisiteur της Seven Films, η Susan Wendt Head of sales της Trust Film, o Elias al-Subeini, o Khalid al-Subeini, o σκηνοθέτης Omar Shargawi, η Αύρα Κούρτη της Seven Group και ο πρωταγωνιστής Dar Salim στο DINO'S του ROTTERDAM μετά την πρώτη προβολή της ταινίας.

Γιάννης Δρέπας, Susan Wendt,o Elias κι ο Khalid al-Subeini, o Omar Shargawi κι ο Dar Salim


Go with Peace Jamil (Ma salama Jamil) του Omar Shargawi Δανία 2008
Για την ταινία έχουμε γράψει σε παλιότερη ανταπόκριση μας στο blog. :
MA SALAMA JAMIL ( Go with peace Jamil) του Omar Shargawi Denmark 2008
Ο Τζαμίλ είναι ένας νέος άντρας στη μέση ενός κύκλου μιας οικογενειακής βεντέτας , με πολύ πόνο, βία και θάνατο , που με απροθυμία συνεχίζει. Ένας ήρωας αραβικής καταγωγής , μένει με την γυναίκα του και τον γιο του στη Δανία, αλλά οι παραδόσεις, η ιστορία κι ο πολιτισμός της καταγωγής του τον έχουν εμποτίσει, σαν πρόσωπο μιας αρχαϊκής τραγωδίας. Αυτός είναι ο συνεχιστής ,σύμφωνα με τους άγραφους κανόνες της βεντέτας είναι όμως κι ένας σύγχρονος άντρας που ζει στη Δύση και θέλει να μεγαλώσει το γιο του με ασφάλεια. Όσοι πιστεύουν πως το να είσαι Άραβας σημαίνει μια κινητή ανθρώπινη βόμβα, θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη πλευρά του ηρωα, που ο σκηνοθέτης με τεχνική συνεχών γκρο πλαν μας αποκαλύπτει σιγά σιγά αυξάνοντας με τα δραματουργικά γεγονότα και τον κόκκο της φωτογραφίας, για να καταλήξει στη πιο σπαρακτική σκηνή της ταινίας να μας κόψει και τον ήχο, έτσι ώστε με τον πιο απλό σχεδόν ελλειπτικό τρόπο να νιώσουμε τον άφατο πόνο του Τζαμιλ μπροστά στη Νέμεσι που θα τον αλλάξει για πάντα.
Ένα διαμάντι κινηματογράφησης και σεναριακης εξέλιξης με την σφραγίδα της εταιρίας παραγωγής του Λαρς φον Τρίερ. Δεν θα ήταν έκπληξη να κέρδιζε το φετινό Τίγρη στο Ρότερνταμ.
Καληνύχτα Τζαμίλ, αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει ποτέ...

Μια ταινία της Seven Films σύντομα στους κινηματογράφους
Αναρτήθηκε από Seven Film Gallery στις 25.1.08









3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομως πέρα απο τα βραβεία, μιά άλλη ταινία συζητιέται εδω στην Ολλανδία.Συναγερμό έχει προκαλέσει στις ολλανδικές αρχές μια ταινία διάρκειας δέκα λεπτών του ακροδεξιού πολιτικού Γκέερντ Βίλντερ με την οποία επιχειρεί να αποδείξει πως το Κοράνι εμπνέει τους πιστούς μουσουλμάνους να «κάνουν τα χειρότερα πράγματα». Από την πλευρά του ο Βίλντερ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «κλίμα πανικού». Ηγέτης του ακροδεξιού Ελεύθερου Κόμματος, ο Βίλντερ δηλώνει αποφασισμένος να προβάλει την ταινία του τον Μάρτιο από τηλεοπτικά δίκτυα της Ολλανδίας και το Διαδίκτυο.
Ήδη, πάντως, ο χαρακτηρισμός του Κορανίου από τον Βίλντερ ως «φασιστικού βιβλίου» που υποκινεί σε βία κατά των γυναικών και των ομοφυλοφίλων έχει ενοχλήσει τους μουσουλμάνους και εκπρόσωποί τους ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μήνυση για ρατσισμό εις βάρος του, ενώ ο Μεγάλος Μουφτής της Συρίας απειλεί με «αιματοκύλισμα».
Υπό το βάρος αυτών των απειλών ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Ολλανδία πρότεινε στον Βίλντερ να κρυφτεί στο εξωτερικό όταν προβληθεί η ταινία του. Πριν από τρία χρόνια ο Τεό Βαν Γκογκ, σκηνοθέτης και απόγονος του μεγάλου ζωγράφου, έπεσε θύμα στυγερής δολοφονίας από φανατικό μουσουλμάνο, ο οποίος δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο της ταινίας του «Υποταγή».
Το σενάριο της ταινίας, η οποία αναφέρεται στην καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στις ισλαμικές κοινωνίες, είχε γράψει η σομαλικής καταγωγής και τότε βουλευτής του ολλανδικού κοινοβουλίου Αγιάαν Χίρσι Άλι. Μετά τις απειλές που δέχθηκε και η ίδια για τη ζωή της, κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Seven Film Gallery τις επόμενες μέρες θα διαθέτει τη πλήρη φιλμογραφία του Τεό Βαν Γκόνγκ.

Ανώνυμος είπε...

oti kalo eidate, agorasteto gia na tis doume kai meis edo...
http://kulturosupa.pblogs.gr/

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά για τα σχόλια. Εγώ δεν μπορώ να γράψω περισσότερα γιατί θα καρφωθώ:)