Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

49th Thessaloniki International Film Festival - Ξεκινάμε...




Και ενώ είναι όλα έτοιμα για να ανοίξει τις πύλες του το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι τελευταίες σκέψεις που κάνουμε είναι τι μπορεί να προσφέρει στον θεατή ώστε να τον αφήσει ικανοποιημένο μετά το δεκαήμερο. Σε μια εποχή που δεν υπάρχουν και πολλές δυσεύρετες πλέον ταινίες, ένα φεστιβάλ πρέπει με την πολυμορφία του και τις επιλογές του να ωθήσει τον θεατή μέσα στην αίθουσα, καθώς η σχέση του με αυτήν δοκιμάζεται αρκετά τα τελευταία χρόνια. Οφείλει να δημιουργήσει μια νέα κινηματογραφική γενιά που θα αποτελείται από άτομα,τα οποία θα αγκαλιάσουν την αίθουσα και θα την επισκέπτονται όλο το χρόνο (σε αυτό πάντως δε βοηθά καθόλου η αύξηση του εισιτηρίου από τα 5 στα 7 ευρώ). Παρακάτω γίνεται μια παρουσίαση του τι θα δούμε τις επόμενες μέρες, που ελπίζουμε να φανεί χρήσιμη λόγω του μεγάλου αριθμού ταινιών. Here we go...

Επίσημο Διεθνές Πρόγραμμα


Στο διεθνές διαγωνιστικο συμμετέχουν 14 ταινίες (2 ελληνικές) νέων σκηνοθετών από όλο το κόσμο. Τα ελληνικά Without και Τρείς Στιγμές μας δίνουν ελπίδες πως θα δούμε καλύτερα πράγματα φέτος απο τους κινηματογραφιστές μας. Στα υπόλοιπα, το βιογραφικό του Σάμπολτς Tολνάι δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κλεψύδρα του ενώ ξεχωρίζει ο θόρυβος των άλλων γύρω μας του Γάλλου Ντιαστέμ (σε σενάριο του Christophe Honoré) και το Θα εκραγώ του (παλιού επισκέπτη) μεξικανού Χεράρδο Ναράνχο. Εκτος συναγωνισμού ξεχωρίζει το Lake Tahoe από τον σκηνοθέτη που μας έδωσε το Κυνήγι της πάπιας αλλά και το Παγωμένο Ποτάμι της αμερικανίδας Κόρτνεϊ Xαντ.
Σημαντικά είναι τα 2 αφιερώματα του διεθνούς προγράμματος, στους Βέλγους αδερφούς Νταρντέν και στον κινηματογράφο στη Μέση Ανατολή. Οι Νταρντέν έρχονται στη Θεσσαλονίκη για masterclass το Σάββατο 14/11 στις 11:00, ενώ στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 9 ταινίες τους, 2 εκ των οποίων (Ροζέττα, Το Παιδί) έχουν βραβευθεί με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, μεταξύ αυτών και το τελευταίο τους δημιούργημα σε πανελλήνια πρεμιέρα, η Σιωπή της Λόρνα. Στο αφιέρωμα Διάσπαση και Ενότητα: Ο Κινηματογράφος στη Μέση Ανατολή προβάλλονται 11 ταινίες, από τις οποίες δεσπόζει το Waltz with Bashir που πηγαίνει με φόρα μέχρι και τα Όσκαρ αλλά και η υποψηφιότητα της Ιορδανίας, Ο πιλότος Αμπού Ραέντ.
Στις ειδικές προβολές ως συνήθως έχουμε και μερικά από τα πιο βαριά ονόματα του Φεστιβάλ αλλά και περισσότερο γνωστές στο ευρύ κοινό ταινίες. Παρουσία του Oliver Stone θα προβληθεί το W. την Τετάρτη στις 20:30 στο Ολύμπιον, ενώ μια μέρα πριν παρουσία του Takeshi Kitano θα προβληθεί η τελευταία του ταινία, ο Αχιλλέας και η Χελώνα. Θα δούμε επίσης , το καινούριο μοντάζ του αγαπητού Wong Kar Wai στο Ashes of Time του 1994, τις τελευταίες δουλειές των Jonathan Demme, Walter Salles και Claire Denis καθώς και από τα παλιά, το υπέροχο Night and the City του Ζυλ Ντασέν και το σπανιότατο Μυστήριο του Πύργου του Άιφελ του Ζυλιέν Ντυβιβιέ.


Ελληνικές Ταινίες

Δυστυχώς είναι συνήθως το πιο αδύναμο ποιοτικά τμήμα του φεστιβάλ. Στο διαγωνιστικό πέρα των 2 ταινιών που συμμετέχουν και στο διεθνές αναμένουμε με ενδιαφέρον το Μικρό Έγκλημα του Χρίστου Γεωργίου, το Προς το Παρόν του Αντώνη Καλογιάννη ενώ η Ιστορία 52 του Αλέξη Αλεξίου που πέρυσι παρουσιάστηκε ως ημιτελές project και αργότερα έκανε καριέρα σε διεθνή φεστιβάλ έρχεται ολοκληρωμένη. Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας στους νέους δημιουργούς που ξεπροβάλλουν μέσω του Digital Wave (για τρίτη χρονιά), του Greece Generation Next και τις βραβευμένες ταινίες στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους Δράμας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το αφιέρωμα στον, εξόριστο για χρόνια στη Σ.Ένωση, Μάνο Ζαχαρία στα πλαίσια του οποίου θα προβληθεί ολόκληρη η φιλμογραφία του, ενώ για φινάλε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επιστρέφει στο πάλαι ποτέ φεστιβάλ του για τη προβολή σε παγκόσμια πρεμιέρα της καινούριας ταινίας του, Η Σκόνη του Χρόνου, το Σάββατο 22/11 στις 10 το βράδυ.

Ημέρες Ανεξαρτησίας

Το προηγούμενο post είναι αναλυτικότατο για το πιο ανήσυχο και ως συνήθως καλύτερο κομμάτι του Φεστιβάλ. Συμπληρωματικά, έχουμε και τα σημαντικά αφιερώματα στους Ουσμάν Σεμπέν και Τέρενς Ντέιβις. Ο Σενεγαλέζος Σεμπέν θεωρείται ο πατέρας του αφρικανικού κινηματογράφου ενώ όσοι παρακολουθούν την αγορά του DVD θα πρόσεξαν πέρυσι τις εξαιρετικές εκδόσεις του BFI για τον Ντέιβις, έναν αρκετά ιδιαίτερο σκηνοθέτη από την Αγγλία, το έργο του οποίου είναι σχετικά άγνωστο στη χώρα (παρεμπιπτόντως τις εκδόσεις αυτές θα τις βρείτε και στο κατάστημα μας λίγο μετά το Φεστιβάλ). Το τμήμα Νέοι Αμερικάνοι φέρνει το Sugar του Ράιαν Φλεκ (σκηνοθέτη του Half Nelson), το Weddy and Lucy της Κέλι Ράιχαρτ (του Oldjoy) και το Ballast του Λανς Χάμερ. Τέλος για τις ειδικές προβολές του τμήματος ξεχωρίζει η καινούρια δουλειά του Κιμ Τζι-γουν (πολύ γνωστός από τα The Tale of 2 sisters και Bittersweet Life) με τίτλο The Good, the Bad and the Weird και το ντοκιμαντέρ των Sonic Youth. Υπεράνω όλων πάντως την Τρίτη στις 22:30 προβάλλεται το βωβό αριστούργημα του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη Victor Sjöström, η Άμαξα Φάντασμα με ζωντανή μουσική από τους Good Luck Mr. Gorsky & Eventless Plot , μια προβολή που απλά δεν χάνεται με τίποτα.

...Και τα υπόλοιπα

Αγαπάμε τα masterclasses. Και φέτος δε νομίζω να έχει κανείς παράπονο, είναι πολλά. Σάββατο οι Νταρντέν, Τρίτη ο Stone, Τετάρτη το πρωί ο Kitano και το μεσημέρι ο Kusturica (!), το επόμενο Σάββατο ο William Dafoe. Αναλυτικά ποιοι και που εδώ. Οι Ματιές στα Βαλκάνια μας φέρνουν μεταξύ άλλων την ακριβότερη αλβανική παραγωγή που έγινε ποτέ, τον Καιρό του Κομήτη, ένα μίνι αφιέρωμα στον σύγχρονο Τούρκικο κινηματογράφο, αλλά και σε ταινίες μικρού μήκους της πολύ αναπτυσσόμενης κινηματογραφικά Ρουμανίας. Επιπρόσθετα το φετινό Focus έχει ως θέμα Κοινόβιο-2008 (προσέξτε το πολύ καλό Δέλτα) ενώ θα λειτουργήσει και ένα πειραματικό φόρουμ με αφιέρωμα στον Ουγγρικό πειραματικό κινηματογράφο και το Στούντιο Μπέλα Μπάλαζ, καθώς και στον Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα.

Ακόμη και αν ξεχνάμε κάτι, μέσα από το blog του Seven Film Gallery θα υπάρχει καθημερινή πλήρης ενημέρωση για ότι συμβαίνει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου από την έναρξη του που γίνεται σήμερα με την προβολή του Wrestler του Aronofsky ως την Τελετή Λήξης με την ανακοίνωση των βραβείων αλλά και τη προβολή του Frost/Nixon του Ron Howard. Καλές προβολές και καλό Φεστιβάλ σε όλους, θα σας δούμε εκεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: