Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Day 5


Στα μέσα περίπου του φεστιβάλ τα οργανωτικά προβλήματα συρρικνώνονται, το κοινό εξακολουθεί να γεμίζει τις αίθουσες σε ότι και αν προβάλλεται ενώ κατέφθασαν και στη πόλη τα δυνατά ονόματα όπως ο Oliver Stone και ο Takeshi Kitano. Από τις προβολές της Τρίτης ξεχωρίσε - όχι μόνο για ιστορικούς λόγους - η βωβή ταινία του Sjostrom, Η Άμαξα Φάντασμα.

Still Walking - Hirokazu Koreeda

Τρείς γενιές μιας οικογένειας μαζεύονται στον ίδιο χώρο και σε μικρό χρονικό διάστημα αναδύονται τα εσωτερικά προβλήματα τους. Σας θυμίζει κάτι ; Θέμα που έχει αναλυθεί γενικότερα στον κινηματόγραφο, και ειδικότερα για την ιαπωνική κοινωνία από τον μάστορα Jasujiro Ozu. To film του Koreeda (Nobody Knows) μοιάζει με ανασκόπηση του έργου του Ozu και παρόλο που αναφέρεται στο σήμερα περιγράφει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις σχεδόν πανομοιότυπα με αυτό. Ως αποτέλεσμα η θέαση του δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αντίθεση με τις παλαιότερες ταινίες του σκηνοθέτη.

Distant Voices, Still Lives - Terrence Davies

Συνοδεύτηκε με τον ερχομό στη χώρα μας του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη - ο οποίος θα δώσει ένα ενδιαφέρον masterclass το πρωί της Πέμπτης - και αποτελεί μια από τις ωραιότερες ταινίες που έχουμε δει ως τώρα. Χρησιμοποιώντας τη μουσική ως διέξοδο τα μέλη μιας τυπικής Βρετανικής οικογένειας της εργατικής τάξης προσπαθούν να αντέξουν τον αυταρχικό πατέρα τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: