Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Νύχτες Πρεμιέρας 2009 ΄(δεύτερο μέρος)

In the Loop, του Armando Ianucci

Όλο το παρασκήνιο του πολέμου στο Ιράκ, με γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα και το βρετανικό χιούμορ στα καλύτερά του, στην καλύτερη πολιτική σάτιρα της χρονιάς. Επίσης, ένας από τους πιο αξιοπρόσεκτους κινηματογραφικούς χαρακτήρες της χρονιάς, ερμηνευμένο απολαυστικά από τον Peter Capaldi. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο!

Adventureland, του Greg Mottola

Τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, για το τελευταίο καλοκαίρι αθωότητας πριν τα πανεπιστημιακά χρόνια. Ένα αγόρι ψάχνει την πραγματική αγάπη και τη βρίσκει στην Adventureland, το παρηκσμένο μα πάντα αγαπητό λούνα παρκ της μικρής του πόλης και ωριμάζει κοντά στους ανθρώπους που δουλεύουν και συχνάζουν εκεί. Κάτι σαν το «Wackness» χωρίς το χιπ χοπ, αλλά με ένα απολαυστικό ροκ soundtrack, το φιλμ του Greg Mottola αφήνει μια γλυκιά και νοσταλγική αίσθηση.

Fish Tank, της Andrea Arnold

Μετά το πολλά υποσχόμενο «Red Road», η Andrea Arnold επανέρχεται με το δεύετρο μεγάλου μήκους φιλμ της, αυτή τη φορά όμως είναι λιγότερο θεαματική. Η βρώμικη πλευρά της σημερινής Βρετανίας, με επίκεντρο μια μονογονεϊκή οικογένεια, που η είσοδος σε αυτήν ενός νέου μέλους αλλάζει τις ήδη επικίνδυνες ισορροπίες. Πολύ καλές ερμηνείες, μα το άνισο σενάριο δεν επέτρεψε να γίνει η υπέρβαση.

The Informant!, του Stephen Soderbergh

Αν το «The Insider» είχε χιούμορ, θα το έλεγαν «The Informant!». Αποκαλύψεις για δωροδοκίες, υπεξαιρέσεις και δημιουργία καρτέλ σε πολυεθνικές, με πρωταγωνιστή ένα δήθεν καλοκάγαθο στέλεχος που όμως κρύβει πολλά (μα πάρα πολλά) περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτει στις αρχές. Ο Stephen Soderbergh συνεχίζει να κινείται με ευκολία από το ένα κινηματογραφικό είδος στο άλλο, και ο Matt Damon, με μερικά κιλά παραπάνω για τον ρόλο, μας θυμίζει γιατί ήταν ο ιδανικός Tom Ripley, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την τέχνη της εξαπάτησης.

Μαριάννα Ράντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: