Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

16th Athens IFF day 6



SOLITARY MAN

Σκηνοθεσία / Director:Brian Koppelman ,David Levien
Σενάριο / Screenwriter:Brian Koppelman
Φωτογραφία / Cinematography: Alwin H. Kuchler
Μουσική / Music:Michael Penn
Μοντάζ / Editor:Tricia Cooke
Ηθοποιοί / Principal Cast:Michael Douglas, Susan Sarandon, Danny DeVito, Mary-Louise Parker, Jenna Fischer, Imogen Poots ,Jesse Eisenberg
Ο Μάικλ Ντάγκλας ενσαρκώνει δυναμικά τον Μπεν, έναν 50άρη Νεοϋορκέζο, κάποτε επιτυχημένο έμπορο αυτοκινήτων, που μετά από μια σειρά λανθασμένων επιλογών χάνει την επιχείρησή του. Είναι χωρισμένος με την Νάνσυ, πρών αγαπημένη του από το κολέγιο ενώ η νυν φιλενάδα του τον παρατάει γιατί τον πιάνει να κοιμάται με την κόρη της. Η δική του κόρη, από την άλλη, αρνείται να τον αφήσει να δει τον εγγονό του, καθώς ο Μπεν καταφέρνει να ρίξει στο κρεβάτι ακόμη και την μητέρα ενός συμμαθητή του μικρού. Ένας αυθεντικός γιάνκης κόπανος ή απλά η παρακμή ενός άνδρα που η εντιμότητά του ξεθώριασε με τα χρόνια; Μια καθοδική πορεία με τελικό προορισμό την μοναξιά και ενδιάμεσες στάσεις την στοργή, τον πόνο, τις κωμικές και ειρωνικές καταστάσεις που αγκαλιάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. Το εκθαμβωτικό καστ (Ντάνι Ντεβίτο, Σούζαν Σαράντον) αναδεικνύει το καλοϋφασμένο σενάριο, διεκδικώντας δυναμικά μια θέση στην κούρσα των Όσκαρ.

THE KILLER INSIDE ME

Σκηνοθεσία / Director:Michael Winterbottom
Σενάριο / Screenwriter:John Curran, Jim Thompson
Φωτογραφία / Cinematography: Marcel Zyskind
Μουσική / Music:Melissa Parmenter, Joel Cadbury
Μοντάζ / Editor:Mags Arnold
Ηθοποιοί / Principal Cast:Casey Affleck, Lou Ford, Kate Hudson, Amy Stanton, Jessica Alba, Joyce Lakeland
Μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του θρυλικού pulp συγγραφέα Τζιμ Τόμσον, «Ο Δολοφόνος Μέσα Μου» παραδίδει μια σοκαριστική σπουδή στην ανθρώπινη παθογένεια. Ο Λου είναι ένας γοητευτικός και εμφανίσιμος άνδρα που εργάζεται ως βοηθός σερίφη. Αυτή είναι η μία μόνο πλευρά του, καθώς ταυτόχρονα είναι και ένας σαδιστής, ψυχοπαθής δολοφόνος. Μια σειρά φόνων στο Δυτικό Τέξας στρέφει πάνω του τις υποψίες, τα άλλοθί του σταδιακά εξανεμίζονται αλλά ακόμη και οι ανακριτές που τον πλησιάζουν φαίνεται πως κρύβουν με τη σειρά τους κάποιο ένοχο μυστικό. O Kέισι Αφλεκ ενσαρκώνει τον παρανοϊκό σίριαλ κίλερ σε ένα θρίλερ τόσο σκληρό ώστε η συμπρωταγωνίστριά του, Τζέσικα Αλμπα, εγκατέλειψε την προβολή στα μισά της πρεμιέρας.

THE CHILD PRODIGY

Σκηνοθεσία / Director:Luc Dionne
Σενάριο / Screenwriter:Luc Dionne
Φωτογραφία / DoP: Bruce Chun
Μουσική / Music:Alain Lefèvre
Μοντάζ / Editor:Jean-François Bergeron
Ηθοποιοί / Principal Cast:Patrick Drolet, Marc Labrèche, Macha Grenon, Karine Vanasse, Guillaume LeBon, Lothaire Bluteau
Τα δάχτυλα ενός αγοριού ανεβοκατεβαίνουν με επιδεξιότητα και ώριμες, πλαστικές κινήσεις στα πλήκτρα του πιάνου. Για τον μικρό, τίποτα δεν φαίνεται πιο εύκολο: οι νότες στριφογυρίζουν στο μυαλό του. Τα προικισμένα αυτά χέρια ανήκουν στον 6χρονο Αντρέ Ματιέ, τον «Μικρό Καναδό Μότσαρτ» όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του. Το «Παιδί Θαύμα» είναι η ιστορία αυτού του περφεξιονίστα του πιάνου, ένα μελωδικό οδοιπορικό στην αινιγματική ζωή του Ματιέ. Από τους επαίνους, τις διθυραμβικές κριτικές και τις περιοδείες του στις ανά τον κόσμο μουσικές μητροπόλεις μέχρι και την ελεύθερη πτώση του στον αλκοολισμό και την κατάθλιψη, ο φακός του Λουκ Ντιόν σκιαγραφεί μια αυθεντική τραγωδία γραμμένη στο πεντάγραμμο, πότε σε αλέγκρο και πότε σε αντάτζιο, ακολουθώντας τους χτύπους ενός αδικοχαμένου συνθέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: