Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

53rd Thessaloniki International Film Festival DAY 7


Day 7
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

photo by Tellos Filis

Νουρ  των Τσααλά Ζεντζιρτζί &  Γκιγιόμ Τζοβανετ
ΦPINTA ΛIAΠΠA:      Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 15:45
Ο Νουρ θέλει να γίνει άντρας. Δεν ανήκει πια στους Χούσρας, την κοινότητα διεμφυλικών ατόμων του Πακιστάν. Και έχει πια ξεμπερδέψει οριστικά με την ερωτική ιστορία που είχε μ’ έναν από αυτούς, σε μια σχέση που του άλλαξε τη ζωή. Τώρα ανέλαβε μια αντρική δουλειά σ’ ένα κέντρο διακόσμησης φορτηγών και θα πρέπει να το πάρει απόφαση: να βρει επιτέλους ένα κορίτσι που θα τον δεχτεί όπως είναι...

Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού  του Έκτορα Λυγίζου
OΛYMΠION:   Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 18:00
Με μόνο οδηγό τη θέλησή του να επιβιώσει δίχως να χάσει την αξιοπρέπεια του και να κρατήσει το καναρίνι του ζωντανό, με σταθερό αντίπαλο την πείνα, ο Γιώργος, ένας 23χρονος νεαρός, περιπλανιέται μόνος στην Αθήνα. Η κάμερα θα τον ακολουθήσει σε απόσταση αναπνοής, θα οσμιστεί τη δύναμη, την απελπισία, την περηφάνια, την ουσία του, δίχως να δοκιμάσει να εξηγήσει τις πράξεις, τα κίνητρα, την κατάστασή του. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Μέσα από τη λιτή, ασκητική της γλώσσα, η ταινία αποκαλύπτει την πιο βαθιά πλευρά του ήρωά της και, μαζί, μια επώδυνα αληθινή εικόνα της Ελλάδας του τώρα, συνθέτοντας τα δυο σ’ ένα σπαρακτικό, μα και γεμάτο δύναμη κινηματογραφικό αποτέλεσμα, που δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει.

Μετά τη Λουτσία  του  Μισέλ Φράνκο
TZON KAΣΣABETHΣ:          Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 19:30
Βραβείο Τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» – Φεστιβάλ Kαννών 2012
Έξι μήνες μετά από το θάνατο της συζύγου του σε τροχαίο δυστύχημα, ο Ρομπέρτο και η έφηβη κόρη του Αλεχάνδρα αφήνουν τη Βαγιάρτα για ένα νέο ξεκίνημα στην Πόλη του Μεξικού. Η Αλεχάνδρα δείχνει να προσαρμόζεται πιο εύκολα στο νέο περιβάλλον σε σχέση με τον Ρομπέρτο, αλλά πολύ σύντομα ξυπνά τα ταπεινότερα ένστικτα στους συμμαθητές της. Η Αλεχάνδρα ντρέπεται να μιλήσει στον πατέρα της για τον εκφοβισμό που υφίσταται στο σχολείο, ο οποίος ολοένα κλιμακώνεται. Τελικά, όμως, η σιωπή της θα έχει ένα φρικτό τίμημα.

Με το φως της μέρας  του Γκόραν Πασκάλιεβιτς
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012 - 23:00
Ο Μίσα Μπράνκοφ είναι συνταξιούχος καθηγητής μουσικής. Ένα πρωινό λαμβάνει ένα γράμμα που του ζητάει να έρθει σε επαφή με το Εβραϊκό Μουσείο του Βελιγραδίου. Εκεί μαθαίνει πως, κατά τη διάρκεια κάποιων ανασκαφών στους υπονόμους της Παλιάς Αγοράς της πόλης, βρέθηκε ένα σιδερένιο κουτί, στο ίδιο σημείο όπου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους Εβραίους και Τσιγγάνους. Τo περιεχόμενο του κουτιού θα αλλάξει τη ζωή του καθηγητή. Η ταινία είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: