Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

54th Thessaloniki International Film Festival DAY 4


ΔΕΥΤΕΡΑ 4  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Οι ώρες 
(Μια τετράγωνη ταινία) της Αντουανέττας Αγγελίδη
ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:         Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 - 13:00
ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:         Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013 - 17:00



Το οδυνηρό πέρασμα από τον εγκλωβισμό των εκβιαστικών διλημμάτων των οικογενειακών και ερωτικών σχέσεων, προς την αποδοχή του προσωπικού βλέμματος. Μια αφήγηση βασισμένη στη συνειρμική δομή της μνήμης και των ονείρων. Ένα αριστούργημα του πειραματικου κινηματογραφου από την καλύτερη εκπροσωπό του στην Ελλαδα. Παραμένει πρωτοποριακό ακόμη και σημερα 17 χρόνια μετα την πρωτη του προβολή.


Χανκ και Άσα του  Τζέιμς Ε. Νταφ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 - 15:30
TZON KAΣΣABETHΣ:          Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 12:30
Βραβείο Κοινού – Slamdance FF 2013, USA
Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής – Brooklyn FF 2013, USA
Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας – Woods Hole FF 2013, USA
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Rhode Island IFF 2013, USA
Βραβείο Κοινού – Portland IFF 2013, USA


Τι κάνεις αν η πρώτη σου αληθινή αγάπη βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης; Σ’ αυτήν τη χαριτωμένη ρομαντική κωμωδία, μια γυναίκα από την Ινδία που σπουδάζει στην Πράγα κι ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος ξεκινούν μια αντισυμβατική συνομιλία μέσω βίντεο στο Ίντερνετ – δύο ξένοι που αναζητούν την ανθρώπινη επαφή σ’ αυτόν τον «υπερσυνδεμένο» κόσμο. Μια αισιόδοξη ιστορία για την ταυτότητα, τη λαχτάρα και την ακατανίκητη γοητεία του ν’ αναλογίζεσαι όλα τα υποθετικά σενάρια της ζωής.

Suzanne  της Κατέλ Κιγιεβερέ
TZON KAΣΣABETHΣ:          Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 - 17:15



Σουζάν η χαοτική, η απρόβλεπτη, η εύθραυστη. Η κεντρική ηρωίδα σ’ αυτό το δυνατό δράμα χαρακτήρων είναι μια χαμένη ψυχή, έρμαιο ενός μοιραίου έρωτα, παραδομένη σε λανθασμένες επιλογές και παρορμήσεις της στιγμής. Από την παιδική ηλικία ώς την ωρίμανση, ξετυλίγονται ελλειπτικά 25 χρόνια «βίου και πολιτείας» της Σουζάν, μιας προσωπικότητας τόσο πολύπλοκης όσο και η ίδια η ζωή. Η Σουζάν είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειάς της, μια μόνιμη πηγή ανησυχίας για τον χήρο πατέρα και τη μικρότερη, συνετή αδελφή της. Ωστόσο, παρά τα εκάστοτε εμπόδια, οι δεσμοί αίματος που τους ενώνουν είναι άρρηκτοι και παντοτινοί. Η σκηνοθέτις ενσωματώνει την ευαίσθητη γυναικεία ματιά της σ’ ένα επιτυχημένο κράμα κοινωνικού ρεαλισμού και λυρικών στιγμιοτύπων, χωρίς να ηθικολογεί ή να κρίνει. Σκιαγραφεί θαυμάσια τους χαρακτήρες και αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες, που δίνουν πνοή στους ήρωές της. Η Σουζάν διψά να λάβει και να δώσει αγάπη, πληρώνοντας κάθε φορά το τίμημα. Μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους με το ομώνυμο τραγούδι του Λέοναρντ Κόεν, ίσως καταφέρει να λυτρωθεί.

Εξαφάνιση του  Μίλος Πούσιτς
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 - 20:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 18:00
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου – Cinema City Novi Sad FF 2013, Serbia
Βραβείο A΄ & Β΄ Ανδρικού, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Νέας Ηθοποιού – Niš FF 2013, Serbia
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου – Montenegro FF 2013


Ο Γιάνκο επιστρέφει στον τόπο του, ένα χωριό στο τέρμα Θεού, μετά από αρκετά χρόνια διαμονής στο Βελιγράδι, όπου δούλευε σκληρά για λίγα χρήματα. Το ορεινό χωριό του είναι στα πρόθυρα της εγκατάλειψης, κι έτσι ο Γιάνκο σκοπεύει να πουλήσει τη γη του και να φύγει στην Ελβετία, πιστεύοντας πως εκεί επιτέλους θα γλιτώσει από τα οικονομικά προ- βλήματα και θα βρει μια θέση στον ήλιο. Η μοναχική μητέρα του, η Μιλίτσα, 50 ετών, έτρεφε για πολύ καιρό την ελπίδα πως ο Γιάνκο θα επέστρεφε με μια σύζυγο και θα έκανε εκεί οικογένεια. Θα κάνει λοιπόν τα πάντα για να του αλλάξει γνώμη. Ο Στραχίνγια, ένας μοναχικός κάτοικος του έρημου χωριού, ιδεαλιστής, με φοβερή δύναμη και θέληση για ζωή, βοηθά τη Μιλίτσα. Μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του, έκλεισε την ταβέρνα που διατηρούσε, η κόρη του έγινε αλκοολική και η γυναίκα του έπαψε να του μιλά. Παρότι η Μιλίτσα θα βάλει τα δυνατά της να μεταπείσει τον Γιάνκο να μείνει και να δουλέψει τη γη του, και παρότι ο Στραχίνγια θα του προτείνει να ξανανοίξουν μαζί την ταβέρνα και να μοιράζονται τα κέρδη, ο Γιάνκο δεν θα εγκαταλείψει το σχέδιό του. Είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει το μέλλον του – ακόμα και να πουλήσει τον τάφο του πατέρα του.

Η Βικ + η Φλο είδαν μια αρκούδα του Ντενί Κοτέ
OΛYMΠION:   Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 - 23:00
ΦPINTA ΛIAΠΠA:      Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 20:30
Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ – Φεστιβάλ Βερολίνου


Η Βικτόρια, μια εξηντάρα πρώην κατάδικος, θέλει να ξεκινήσει μια νέα ζωή σε μια απομακρυσμένη καλύβα στο δάσος. Υπό την επίβλεψη του Γκιγιώμ, ενός συμπονετικού δικαστικού επιμελητή, η Βικτόρια προσπαθεί να βάλει ξανά τη ζωή της σε τάξη μαζί με τη Φλοράνς, την πρώην συγκρατούμενή της, με την οποία πέρασε χρόνια οικειότητας μέσα στη φυλακή. Με τα φαντάσματα του παρελθόντος να τις καταδιώκουν, η νέα τους ζωή ως ζευγάρι ξαφνικά απειλείται.



Δεν υπάρχουν σχόλια: