Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

54th Thessaloniki International Film Festival DAY 5



ΤΡΙΤΗ  5  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα παιδιά του ιερέα  του Βίνκο Μπρέσαν
TΩNIA MAPKETAKH:          Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 17:30



Πεπεισμένος ότι κάνει το σωστό, μιας που «ακόμα κι ο Πάπας είναι αντίθετος στη χρήση προφυλακτικών», ο Ντον Φάμπιγιαν, καθολικός ιερέας σ’ ένα νησί στις Δαλματικές Ακτές, ξεκινά να τρυπά όλες τις συσκευασίες προφυλακτικών που πουλά στο περίπτερό του ο Πέταρ, ο θεοσεβούμενος εφημεριδοπώλης. Σύντομα, θα ταχθεί μαζί τους κι ο Μάριν, ο ντόπιος φαρμακοποιός, που θ’ αρχίσει να πουλά στο φαρμακείο του βιταμίνες αντί για αντισυλληπτικά. Κάπως έτσι, ελέγχοντας τη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών, θα καταργήσουν κάθε μέσο αντισύλληψης στο νησί. Καθώς εμφανίζονται οι πρώτες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ο Ντον Φάμπιγιαν θα κάνει ό,τι μπορεί για να παντρέψει τα ζευγάρια που προκύπτουν σύμφωνα με το χριστιανικό πρότυπο, ακόμα και παρά τη θέλησή τους. Μόνο που οι πράξεις της τριάδας ξεκινούν να επηρεάζουν τις ζωές των κατοίκων που σταματούν να είναι κυρίαρχοι της μοίρας τους.


Τζιν του  Ρεχά Ερντέμ
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 20:30
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 20:30


Η Τζιν είναι ένα κοριτσάκι σαν την Κοκκινοσκουφίτσα, μια έφηβη που θέλει να μείνει ζωντανή και ν’ ανακαλύψει τον κόσμο, παγιδευμένη ανάμεσα στις ταραχές και τις συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο έθνη. Για άγνωστο λόγο, φεύγει από μια ένοπλη οργάνωση στο βουνό. Περνά μέρες απομόνωσης στα βουνά και στα δάση, όπου κρύβεται τόσο από τα μέλη της οργάνωσης, όσο κι από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο στόχος της είναι η μεγάλη πόλη. Θέλει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γνωρίσει νέους, μεγάλους κόσμους που μέχρι τώρα της ήταν άγνωστοι. Προικισμένη μ’ ένα μικρό αλλά ρωμαλέο σώμα και με νεανική αλλά ακλόνητη αποφασιστικότητα, καταφέρνει να γίνει μέρος της σκοτεινής, άγριας φύσης. Για την Τζιν, όμως, οι πεδιάδες είναι πιο επικίνδυνες απ’ τα βουνά, πιο απειλητικές και οδυνηρές. Επιστρέφει απογοητευμένη στα βουνά και στην απομόνωση, και ψάχνει πένθιμα καταφύγιο στο φυσικό περιβάλλον. Τώρα όμως η αλλοτινή της επαναστατικότητα έχει μετατραπεί σ’ απελπισία. Στο αδιέξοδό της, η Τζιν δεν έχει κανέναν πέρα από τα δέντρα και τα ζώα για να γιατρέψει τις πληγές στο κορμί και στην ψυχή της.

Παπούσα  της  Γιοάνα Κος & του Κρίστοφ Κράουτσε
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 22:00


Η πραγματική ιστορία της Παπούσα, της πρώτης γυναίκας Ρομά που κατέγραψε και εξέδωσε τα ποιήματά της, κι έτσι αντιτάχθηκε στην παραδοσιακή εικόνα της γυναίκας στην κοινότητα των Ρομά. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της Παπούσα, απ’ τη γέννηση ώς τα γεράματά της: παντρεύτηκε με προξενιό όταν ήταν ακόμα κοριτσάκι, έζησε σε κατασκήνωση τσιγγάνων κατά τη διάρκεια και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη συνέχεια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία επί κομμουνισμού, και τέλος στη φτώχεια της ζωής στην πόλη. Η συνάντησή της με τον Πολωνό ποιητή Γιέρζι Φικόφσκι, που ανακάλυψε το μεγάλο της ποιητικό ταλέντο και εξέδωσε τα βιβλία της, οδήγησε σ’ ένα τραγικό παράδοξο: μια διάσημη ποιήτρια έζησε στη φτώχεια και περιθωριοποιήθηκε από την κοινότητα των Ρομά γιατί πρόδωσε τα μυστικά τους.

Ρόζι  του Μαρσέλ Γκίσλερ
TZON KAΣΣABETHΣ:          Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 22:15
TZON KAΣΣABETHΣ:          Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013 - 15:15
Βραβείο Quartz της Ελβετικής Ακαδημίας για την Καλύτερη Ηθοποιό 2013


Ο 40χρονος Λόρεντς Μέραν, ένας επιτυχημένος ομοφυλόφιλος συγγραφέας που έχει ξεμείνει από ιδέες, πρέπει ν’ αφήσει το Βερολίνο και να επιστρέψει στην ανατολική Ελβετία όταν η ηλικιωμένη μητέρα του καταλήγει στο νοσοκομείο μετά από πέσιμο. Βρίσκεται αποκλεισμένος στο Αλτστέτεν, τη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε, αντιμέτωπος με το γεγονός ότι η γλεντζού Ρόζι αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε βοήθεια ή να μπει σε γηροκομείο. Έχοντας απ’ τη μια τη μάχη της Ρόζι να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της, κι απ’ την άλλη τις έριδες και τα παλιά μυστικά της οικογένειας, ο Λόρεντς παραλίγο να μην πάρει είδηση πως ο έρωτας του χτυπά την πόρτα.


Ο εγωιστής γίγαντας της  Κλίο Μπάρναρντ
OΛYMΠION:   Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 - 23:15
Βραβείο Europa Cinemas (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών) – Φεστιβάλ Καννών 2013


Ένα σύγχρονο παραμύθι για τον 13χρονο Άρμπορ και τον καλύτερό του φίλο, Σουίφτι. Έχουν και οι δύο αποβληθεί από το σχολείο και είναι ανεπιθύμητοι στη γειτονιά τους, όταν γνωρίζουν τον Κίτεν -τον Εγωιστή Γίγαντα–, που βγάζει τα προς το ζην πουλώντας παλιοσίδερα. Τα αγόρια ξεκινούν να μαζεύουν γι’ αυτόν παλιοσίδερα, που τα φορτώνουν σ’ ένα κάρο που το σέρνει ένα άλογο. Ο Σουίφτι έχει ένα χάρισμα στην επικοινωνία με τα άλογα, ενώ ο Άρμπορ μιμείται τον Κίτεν – προσπαθώντας να τον εντυπωσιάσει και να βγάλει κανένα φράγκο. Ωστόσο, ο Κίτεν δείχνει συμπάθεια στον Σουίφτι, αφήνοντας τον Άρμπορ πληγωμένο και παραγκωνισμένο, και μπαίνοντας τελικά ανάμεσά τους. Ο Άρμπορ γίνεται ολοένα και πιο άπληστος, έτοιμος να εκμεταλλευτεί τους άλλους και μοιάζοντας ολοένα και περισσότερο στον Κίτεν. Οι εντάσεις κλιμακώνονται, ώσπου ένα τραγικό συμβάν θα τους μεταμορφώσει όλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: