Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

56th Thessaloniki International FIlm Festival day 2



 Saul Fia του László Neme


Βρισκόμαστε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, τον Οκτώβριο του 1944. Ο Ούγγρος Σαούλ Άουσλεντερ είναι μέλος της Ζόντερκομμαντο, της ομάδας Εβραίων φυλακισμένων που απομονώθηκαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και αναγκάστηκαν να βοηθήσουν τους Ναζί στην επιχείρηση της εκτεταμένης εξολόθρευσης. Μια μέρα, καθώς εργάζεται σ’ ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός παιδιού που θεωρεί πως είναι ο γιος του. Κι ενώ η Ζόντερκομμαντο καταστρώνει σχέδια για εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να εκτελέσει ένα απίθανο σχέδιο: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν ραβίνο για να πει την Καντίς–την επιμνημόσυνη προσευχή– και να θάψει το παιδί όπως του αρμόζει.
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Φεστιβάλ Καννών 2015, Γαλλία
Βραβείο FIPRESCI, Φεστιβάλ Καννών 2015, Γαλλία
Βραβείο François Chalais, Φεστιβάλ Καννών 2015, Γαλλία
Βραβείο Vulcain (για την μοναδική συμβολή του ήχου στην κινηματογραφική αφήγηση) – Φεστιβάλ Καννών 2015, Γαλλία
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Sarajevo IFF 2015, Bosnia-Herzegovina
OLYMPION:  Σάββατο, 7 Νοεμβρίου , 2015 - 20:00

Mustang της Deniz Gamze Ergüven

 Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λαλέ και οι τέσσερεις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο με αθέλητες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.
Βραβείο «Label Europa Cinemas» –Φεστιβάλ Καννών 2015, Γαλλία
Χρυσός Δούκας (Μεγάλο Βραβείο, Βραβείο Σκηνοθεσίας) -Odessa IFF 2015, Ukraine
Μεγάλο Βραβείο, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Sakhalin IFF 2015, Russia
Βραβείο «Καρδιά του Σεράγεβο» για την Καλύτερη Ταινία και για τις καλύτερες Γυναικείες Ερμηνείες (γυναικείο καστ) – Sarajevo IFF 2015, Bosnia-Herzegovina
Επίσημη υποψηφιότητα για βραβείο LUX
Η ταινία συμμετείχε στο φόρουμ συμπαραγωγών CROSSROADS του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια: