Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

56th Thessaloniki International FIlm Festival day 4

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 


Gruber geht της Marie Kreutzer 



Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Doris Knecht, ο Τζον Γκρούμπερ είναι ένας εγωκεντρικός τριαντάρης που ζει «στο κόκκινο» και δεν υπολογίζει τα λεφτά. Αλλά ξαφνικά όλα έρχονται τα πάνω κάτω εξαιτίας μιας διάγνωσης ότι πάσχει από καρκίνο, μα και εξαιτίας του ατόμου που του φέρνει –απρόθυμα– τα νέα: πρόκειται για τη Σάρα, μια ντιτζέι από το Βερολίνο, που δεν είναι καθόλου ο τύπος του. Τα συναισθήματα δεν είναι το φόρτε του Τζον, και τώρα, χωρίς να τα έχει ζητήσει, νιώθει περισσότερα από ποτέ.
Μουσική: Florian Blauensteiner
Ειδική Μνεία της Επιτροπής – Zurich FF 2015, Switzerland
PAVLOS ZANNAS: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου  2015 - 22:00
TONIA MARKETAKI: Κυριακή, 15 Νοεμβρίου  2015 - 13:00

Tikkun του Avishai Sivan



Η λέξη «Τικούν» στα κοινά εβραϊκά σημαίνει «βελτίωση». Στην παράδοση του Ιουδαϊσμού αναφέρεται στην ψυχή που επιστρέφει στον κόσμο για να δώσει λύση σ’ ένα άλυτο ζήτημα από την προηγούμενη ζωή της
Ο Χαΐμ-Ααρών είναι ένας φανατικός Ορθόδοξος Εβραίος φοιτητής θεολογίας από την Ιερουσαλήμ, τον οποίο όλοι ζηλεύουν για το ταλέντο και την αφοσίωσή του. Κάποιο απόγευμα, κι ενώ ακολουθούσε κάποια νηστεία που είχε επιβάλλει στον εαυτό του, καταρρέει χάνοντας τις αισθήσεις του. Οι διασώστες του ασθενοφόρου ανακοινώνουν το θάνατό του, αλλά ο πατέρας του, που αρνείται να τον αφήσει να φύγει, του κάνει τεχνητή αναπνοή και ο Χαΐμ-Ααρών ξανάρχεται στη ζωή, παρά τις χαμηλές προσδοκίες. Μετά το ατύχημα, ο φοιτητής παραμένει απαθής για τις σπουδές του. Ξαφνικά νιώθει ένα πρωτόγνωρο ξύπνημα του σώματός του και νιώθει πως ο Θεός τον δοκιμάζει. Όταν ο πατέρας του παρατηρεί τις αλλαγές αυτές στη συμπεριφορά του γιου του, προσπαθεί να τον συγχωρήσει, ενώ βασανίζεται από το φόβο πως αγνόησε το θέλημα του Θεού όταν του έδωσε τις πρώτες βοήθειες.
Βραβείο Καλύτερης Ισραηλινής Ταινίας, Βραβείο Σεναρίου,
Βραβείο Φωτογραφίας, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου –
Jerusalem IFF 2015, Israel
Αργυρή Λεοπάρδαλη (Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής),
Ειδική Μνεία της Επιτροπής για τη Φωτογραφία, Βραβείο
«Δον Κιχώτης» της Επιτροπής FICC-IFFS – Locarno IFF 2015, Switzerland
FRIDA LIAPPA: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου  2015 - 22:30
JOHN CASSAVETES: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου  2015 - 12:30
PAVLOS ZANNAS: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου  2015 - 19:30


Vergine giurata της Laura Bispuri


Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα της Elvira Dones «Vergine giurata» (Ορκισμένη παρθένα )
Χάνα Ντόντα, κορίτσι ακόμα, ξεφεύγει από το πεπρωμένο της να γίνει σύζυγος και υπηρέτρια – ένα μέλλον που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θείου της, η Χάνα επικαλείται τον παλιό εθιμικό νόμο Κανούν και δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να κρατήσει όπλο και να ζήσει ελεύθερα όπως οι άνδρες. Για τους χωρικούς, η Χάνα γίνεται «ορκισμένη παρθένα» και παίρνει το όνομα Μαρκ. Ωστόσο, μια ανησυχία υπάρχει πάντα κάτω από την ανδρική της περιβολή. Χρόνια αργότερα, τα
δυσθεώρητα αλβανικά βουνά και η επιλογή της μοιάζουν πλέον με φυλακή. Ο Μαρκ αποφασίζει να ξεκινήσει για ένα ταξίδι που ανέβαλλε εδώ και χρόνια. Ταξιδεύει στην Ιταλία, διασχίζοντας τα σύνορα πολλών διαφορετικών κόσμων: αυτά που χωρίζουν την Αλβανία από την Ιταλία, το παρελθόν από το παρόν, το αρσενικό από το θηλυκό. Ο Μαρκ θα ξεκινήσει σταδιακά να νιώθει τον ίλιγγο τού να ανακαλύπτεις το σώμα σου, του να αγγίζεις άλλα σώματα. Βρίσκει στοργικούς, τρυφερούς ανθρώπους που η ζωή τής είχε στερήσει, και αφήνεται στην απρόσμενη προοπτική ενός έρωτα που ο Κανούν της είχε αρνηθεί.
STAVROS TORNES: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015 - 23:00

STAVROS TORNES: Σάββατο,14  Νοεμβρίο  2015 - 23:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: